A SENSORY HOUSE

Once a conventional 1970’s corner terrace house with flat ceiling and segregated rooms, this 1970s house, despite its hidden potential, was overlooked.
Through a thorough study of its structural design and surrounding environment, the project set to encapsulate a holistic sensory experience as it unravels the house’s character and harmony with its surroundings.
The 1st approach focuses on expressing house’s existing large floor plate and wide 9m frontage. By removing internal walls, the space gains a newfound openness, allowing one to appreciate the previously unnoticed broadness of the house.
 
Old frontage walls were demolished to a large open view, deliberately blurring the boundary between interior and exterior, welcoming the natural vista of the 80-year-old Bodhi tree that is adjacent to the house right into the center of the house.
 
Given the substantial depth and length of the house, a linear portion of the tiled roof were replaced with glass skylights to allow the interior to be naturally well lit. On rainy days, raindrops trickle down the skylight, casting mesmerising raindrop shadows within the house.
 
By design, the house now forms a sensory connection with the nature immersing itself with the surrounding and the weather. This allows the family to immerse with song of the birds, rustling of the fragrant leaves and unfolding sunlight right into the house.
We unveil the previously concealed 4 5m height pitch void, embracing the forgotten void of the house into a double-volume spatial experience. This transformation showcases the voluminous beauty of the house.
 
Two private zone is created. One is the private mezzanine floor created on top of the kitchen through the making of the double volume space. This allows one to enjoy the solitude setting amidst the expansiveness associated open space through spatial interplay.
 
The second private zone is created for the bedrooms. Inspired by the traditional Japanese house layout where the i-ma (private zone) and the kyaku (public zones) are divided into two quarters through a center hallway, this allows the public zone to be expansively open without compromising the seclusion needs of the private quarters.
The unique volumes and spaciousness of the design creates moments of respite, serving as a platform for deeper appreciation of the pure expression of materials and furnishings.
 
Wood-textured concrete, unadorned stone skin, rich patterned veneer, ice glacier marble stone, copper metal mesh and curvature furniture were used can now express its textuality in the space.
 
Previously hidden 1970s wooden roof purlins are now exposed as a distinctive integral design of the house. New metal structure and staircases intentionally left raw, devoid of cladding, highlighting the inherent beauty of the house's materials.

The house's transformation in summary, encapsulates openness, dynamic interplay of volume, materiality, and connection with nature, as a forces towards a sensory appreciation of the space.

× How can we help you?